Myös vanhan järjestelmän hallittu alasajo vaatii asiantuntemusta

Case Saarioinen Oy

Saarioisilla on käytössä uusi Exchange-hybridipalvelin. Toimihenkilöiden postilaatikot on pitkälti siirretty pilveen vanhalta paikalliselta Exchange-palvelimelta. ERP:n uudistuksen yhteydessä postilaatikoiden määrä kasvaa merkittävästi, kun myös tuotannon työntekijöille tullaan määrittelemään omat postilaatikot. NerdyNet haluttiin mukaan asiantuntijaksi vastaamaan vanhan palvelimen alasajosta sekä varmistamaan uuden ympäristön konfiguraation ja tietoturvan ajanmukaisuuden.

– Meillä oli 365-hybridi saatu rakennettua valmiiksi, joten oli aika ajaa vanha sähköpostijärjestelmä hallitusti alas. Samalla oli hyvä tarkastaa tietoturva, laittaa kuntoon SPF-, DKIM- ja DMARC-suojausmekanismit. Varmistettiin, että järjestelmään ei ollut jäänyt aukkopaikkoja, Saarioinen Oy:n IT-suunnittelija Marko Huppunen kertoo.

– Otimme käyttöön SPF:n ja DKIM:n, jotta voisimme varmistaa esteettömän sähköpostin kulun ja ehkäistä lähettäjätietojen väärinkäytöksiä. Yhä useampi vastaanottaja ei suostu ottamaan viestejä vastaan, jos ei pystytä todentamaan, että ne tulevat oikeasti ilmoitetulta lähettäjältä. Nyt pääsimme eroon tietoturvahuolista, saimme järjestelmän ajan tasalle sekä kaikki asetukset siihen kuosiin kuin niiden kuuluukin olla, Marko jatkaa.

Etäasiantuntija tuo aikatauluihin joustavuutta

Saarioisilla sähköposti on yksi kriittisistä tuotantotekijöistä. Toiminnan häiriöiden minimointi on todellinen haaste, kun palvelimille pitää tehdä huoltotoimenpiteitä. Teamsin avulla muutoksia pystyttiin tekemään tiiviissä yhteistyössä Saarioisten aikataulun mukaisesti häiritsemättä tuotantoa. Päivitysten tekeminen etänä toimi hyvin ennen Teamsiakin, mutta yhteistyö ei olisi ollut yhtä sujuvaa.

– Viisi vuotta sitten tämä ei olisi onnistunut, nyt tietoliikenne ja ohjelmistot ovat riittävällä tasolla, painottaa NerdyNetin teknologiajohtaja Mika Hakkarainen.

– Ei olisi onnistunut edes vuosi sitten, Lync ei olisi tarjonnut vastaavaa asiakaskokemusta. Liputan etäsysteemin puolesta, tämä on kauhean tehokas tapa tehdä asioita, Marko lisää.

Mika tuli Rautaryhmän tueksi

Saarioisilla IT:tä hoitaa viisitoista henkilöä, Rautaryhmään eli Windows-tukeen kuuluu tilanteesta riippuen neljästä kuuteen henkeä.

– Pienen porukan hyöty on siinä, että kuka tahansa pystyy tekemään mitä tahansa – esimerkiksi hattu vaihtuu päässä ja verkkomiehestä tulee postiasiantuntija. Etu on siinä, että tunnemme koko ympäristön todella hyvin, mutta samalla se tarkoittaa, että emme voi olla minkään asian sataprosenttisia asiantuntijoita. Ja tekemistä on todella paljon. Oma aika ei riitä opettelemaan ja kokeilemaan kaikkea, siksi on järkevää käyttää konsultteja apuna, sanoo Marko.

– Olisimme varmasti pystyneet tekemään järjestelmän alasajon itsekin, mutta muutokset olisi pitänyt tarkistaa useaan kertaan, ja työhön olisi mennyt jopa neljä kertaa enemmän aikaa, jotta olisimme voineet olla varmoja, että kaikki asiat on tehty oikein ja järjestelmään ei olisi jäänyt mitään pommeja. Mikalta sai suoraan vastaukset ja me saimme mielenrauhaa sekä vankan uskon siihen, että asiat ovat kunnossa. Investointi maksoi itsensä takaisin jo ajankäytön tehostumisella. Puhumattakaan siitä, millainen meteli tulisi, jos meili ei toimisi ja joutuisimme selvittämään ja kaivelemaan jotain pikku asetusta miksi jokin posti ei kulje tai jotain posteja tulee liian pitkällä viiveellä, Marko kiittää.

NerdyNetin Mika oli Markolle tuttu Microsoft-osaaja jo vuosien takaa.

– Olemme tehneet Mikan kanssa ennenkin vastaavalaisia projekteja, ja hommat ovat aina sujuneet jouhevasti ja kitkattomasti. Keväälle on suunniteltu Lyncin eläkkeelle päästäminen, se on sähköpostin siirtämistä helpompi homma mutta sekin on hyvä hoitaa hallitusti. Tästä projektista voin sanoa, että kun käytimme ammattilaista apuna, saimme varmasti toimivan ratkaisun, saimme tehtyä sen nopeasti ja ilman stressiä sekä mahdollisimman vähillä häiriöillä käyttöympäristöön. Meillä sähköposti on työkalu, jonka on toimittava aina, summaa Marko.

 

Saarioinen on tehnyt suomalaisten lempiruoat jo yli 60 vuoden ajan. Saarioinen on suomalainen perheyritys ja johtava valmisruokatalo n. 260 miljoonan euron liikevaihdolla. Yritys on saanut alkunsa Kangasalan Sahalahdelta, Saarioisten Kartanosta. Sahalahden tehtaan lisäksi Saarioisten herkullista ruokaa tehdään Valkeakoskella ja Huittisissa sekä Viron Raplassa yhteensä noin 1 300 saarioislaisen voimin. Saarioinen vaalii perinteitä ja kehittää samalla jatkuvasti uutta yhdessä suomalaisten kanssa. Äitien tekemää ruokaa vuodesta 1957.

Haluaisitko kuulla tästä lisää?