Lääkejakelussa IT:n on pakko toimia

Case Pharmac Finland Oy

Merkittävä osa lääkkeiden annosjakelua tarjoavista apteekeista käyttää Pharmacin Oma-annos -palvelua. Apteekkien kautta annosjakelupalvelu on kuluttajien, kotihoidon ja hoitokotien käytettävissä.

– Meille IT on kriittisen tärkeä kilpailukyvyn ja kilpailuedun tuoja. Kehittämällä palvelujamme voimme tarjota apteekeille sellaisia lisäpalveluja, mitä muilla ei ole. NerdyNet on aktiivisesti mukana miettimässä mitä uutta IT meille mahdollistaa, kertoo Pharmac Finland Oy:n hallintopäällikkö Sami Heikkilä.

Yhteistyö Pharmacin ja NerdyNetin välillä alkoi modernisointitarpeessa olevien palvelimien päivittämisestä, jotta saataisiin tarvittavaa palvelinkapasiteettia palvelujen digitalisointia varten. Pelkkä raudan hankkiminen ei kuitenkaan riittänyt, sillä oleellista oli suunnitella, miten ympäristöstä saadaan vikasietoinen ja palvelemaan paremmin Pharmacin liiketoiminnan tarpeita.

– Pyrimme tekemään kaiken IT:hen liittyvän yhdessä NerdyNetin kanssa. He tietävät miten meidän järjestelmämme toimivat ja se säästää meiltä aikaa. Jos meillä on jotain tarpeita, joihin heiltä ei löydy sopivaa palvelua, niin he etsivät sellaisen omasta verkostostaan. Näin meidän ei tarvitse käyttää itse aikaa ja vaivaa asian ratkaisemiseen, Sami Heikkilä jatkaa.

Riskianalyysi auttaa pitämään koneet käynnissä

– Pharmac on tehnyt liiketoiminnan kannalta kriittisten järjestelmien riskianalyysin ja selvittänyt mitä tarvitaan, jotta mahdollisen katkoksen aiheuttamat haitat saadaan minimoitua. On mukava toimia sellaisen kumppanin kanssa, joka ymmärtää asian tärkeyden, NerdyNet Oy:n järjestelmäpäällikkö Mika Hakkarainen kiittelee.

Järjestelmien kehitystyö jatkuu esimerkiksi riskianalyysissa esille nousseiden RPO (Recovery Point Objective) ja RTO (Recovery Time Objective) -määrittelyjen osalta. Tavoitteena on katkojen ja toipumisaikojen lyhentämisen seurauksena riskien minimointi.

Pharmacin tuotanto toimii kahdessa puhdastilassa, joten jos toisessa on jotain häiriöitä tuotanto voi jatkua toisessa. Jonkin verran tehtäviä pystytään hoitamaan manuaalisesti,  mutta jos annostelukoneet eivät toimi, niin tuotanto keskeytyy.

– Ihmiset tarvitsevat lääkkeensä niin kuin lääkäri on ne määrännyt. Jos järjestelmä on alhaalla 24 tuntia, se on katastrofaalisen pitkä aika. Onneksi sellaista ei ole vielä tapahtunut, Sami sanoo.

NerdyNet valvoo järjestelmien tilaa sekä hoitaa varmistukset. Vikasietoisuuden varmistava palvelinratkaisu ja virustorjunta toteutetaan jatkuvana palveluna. Kapasiteettia ja sen tarvetta ennakoidaan, raporteista nähdään kuormitus ja paljonko levykapasiteettia on vapaana.

– NerdyNet on tuonut IT:n hallintaan ammattimaisuutta. IT:llä on suuri merkitys yrityskuvalle ja toiminnalle, bisneskriittisen ympäristön turvaaminen on myös maineenhallintaa, Sami summaa.

 

Pharmac Finland Oy on lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun erikoistunut yritys, joka tarjoaa palveluaan sopimusvalmistuksena kaikille Suomen apteekeille. Apteekkien kautta annosjakelupalvelu on puolestaan kuluttajien, kotihoidon ja hoitokotien käytettävissä. Yritys on perustettu vuonna 2008 ja työllistää noin 50 farmasian ammattilaista.

Haluaisitko kuulla tästä lisää?