Digitalisaatio disruptoi itsensäkin, se haastaa kasvamaan. Asiantuntijoille asetettavat vaatimukset ja profiilit muuttuvat, uusia työpaikkoja syntyy ja toisia kuolee. Pudotuspeli on käynnissä.
Parhaiten menestyvät ne yritykset, jotka hyväksyvät muutoksen, ovat jopa lapsellisen uteliaita. Ei voi tietää millaisia uusia ovia on ja mihin ne avautuvat ennen kuin oven avaa ja astuu sisään. Laput silmillä ei voi kulkea.
Kysy miksi
Digitalisaatioon ei kannata hypätä digitalisoinnin ilosta, on tarkasteltava kriittisesti mitä lisäarvoa se tuo. Tässä kannattaa hyödyntää ulkopuolista asiantuntijaa, sillä yrityksissä rutinoidutaan helposti päivittäiseen työhön eikä muisteta katsoa laatikon ulkopuolelle.
Asiantuntijat auttavat näkemään mitä pitäisi tietää ja kehittää, auttavat hankkimaan tarvittavan näkemyksen, kysymään ”miksi” vaikka viisikymmentä kertaa. Vaikka oikeat kysymykset ovat hyvin tapaus- ja yrityskohtaisia, on tärkeää kysyä nuo kysymykset ja miettiä, mitä lisäarvoa tuote tai sovellus tuo ja mitkä ovat sen kustannukset, ennen kuin lähdetään juoksemaan. Huippuunsa viritetty IT on kuin ralliauton moottori. Se tuo yritykselle lisää rahaa.
Oikein tehtynä digitalisaatio tuo lisäarvoa
Ketterä kehittäminen, kasvuhakkerointi ja olemassa olevan tiedon jalostaminen nopeuttavat paitsi kehitystyötä myös kykyä tehdä päätöksiä. Datan keräämisessä, analysoinnissa, jalostamisessa ja raportoinnissa IT on kriittisessä roolissa.
Myös palvelut monimuotoistuvat. Ennen yrityksellä oli omat serverinsä tai datakeskusten palveluja, mutta pilvipalvelut ovat muuttaneet peliä verrattuna esimerkiksi kymmenen vuoden takaiseen. Jos toimintaa ei olla tähän mennessä pystytty muuttamaan, alkaa olla jo suuri haaste pysyä perässä. Esimerkiksi pilvipalvelujen käytön optimointi – mitä ja miten pilvessä kannattaa olla – on usein alihyödynnetty, mutta tärkeä osa-alue pilvistrategian toteutuksessa. Ilman sitä pilvipalveluista ei saada kustannustehokkaasti kaikkia hyötyjä irti.
Oikeiden asiantuntijoiden löytäminen on aina haaste; ala kehittyy ja uusia innovaatioita syntyy niin nopeasti. Siksi IT-osaston ulkoistaminen ja tiivis yhteistyö kumppaneiden kanssa on usein hyvä ratkaisu. Osaava IT-kumppani kannattaa ottaa innovaatiopartneriksi, ei hoitamaan pelkästään IT-rutiineja.
Nopeus on kilpailuetua
Yrityksen tulisi ymmärtää millaisia mahdollisuuksia hyvin organisoitu IT tuo liiketoimintaan. Kustannustehokkuuden ja data-analytiikan lisäksi digitalisaatio mahdollistaa uusien tuotteiden ja palveluiden nopeamman tuomisen markkinoille. Kun yritys pääsee nopeasti koeponnistamaan omia palveluitaan ja tuomaan oikean, voittavan tuotteen nopeammin markkinoille, sillä peitotaan kilpailijat.
Ketterässä kehittämisessä ja asioiden nopeassa testaamisessa myös päätöksentekoon pitää kyetä nopeasti ja sen tulee perustua luotettavaan dataan. Kun päätöksenteko on nopeaa, saadaan uusi tekniikka tuomaan kilpailuetua, kun muut vielä arpovat aloittaako vaiko ei. IT:n tehtävä on arvioida uusia sovelluksia ja muita teknologisia mahdollisuuksia muuttuvassa toimintaympäristössä. Yhtä tärkeätä on blokata pois sovellukset, jotka eivät tuota lisäarvoa.
Digitaalisuus mahdollistaa vanhan osaamisen ja palvelun muokkaamisen entistä asiakasystävällisemmäksi ja jopa uudeksi liiketoiminnaksi.